Veel auteurs staan na het voltooien van hun manuscript te popelen om het in boekvorm gedrukt te zien. Dat is logisch, want je hebt er vaak maanden of jaren aan gewerkt. Toch is het belangrijk dat je - alvorens het op te sturen - nog even de puntjes op de i zet.
Is de tekst grammaticaal correct, loopt het verhaal goed, zijn er geen taal-, spel-, en stijlfouten meer te vinden? Gebruik je niet te veel dezelfde woorden, kloppen de dialogen wel? Is alles duidelijk genoeg, leest de inhoud prettig, ook als je het hardop voorleest, blijft het onderwerp aanspreken? Zowel bij fictie (verzonnen verhalen) als non-fictieboeken (waargebeurde verhalen) is dit uitermate belangrijk. De lezer is meestal kritisch; hij of zij wil een goed boek in handen hebben, want daar is tenslotte voor betaald! We kunnen daarom niet vaak genoeg benadrukken dat je als schrijver een zo professioneel mogelijk boek aanlevert.
Soms denk je dat alles in orde is, maar als je er andere mensen naar laat kijken zien zij toch nog zaken die jij over het hoofd had gezien. Dat geeft niks, want dit overkomt werkelijk iedere schrijver. Juist de goede en bekende auteurs laten meestal veel mensen naar hun boeken kijken. Kijk maar eens achter in hun boeken! Daar staan soms hele lijsten van personen die hebben meegewerkt om het boek tot een geslaagd project te maken. Van deskundigen in een bepaald vakgebied tot redacteuren, van uitgevers tot kritisch lezende vrienden, allemaal krijgen ze een plaatsje in het dankwoord. Het is een fabeltje dat schrijvers hun boeken alleen realiseren. Goede hulp is onontbeerlijk.
Vraag vrienden om eerlijke adviezen. Doe navraag bij een manuscriptbeoordelingsbureau. Volg een schrijfcursus. Ben je onzeker over het door jou geschreven werk? Laat dan een redacteur ernaar kijken. Ook Boekenbent biedt die mogelijkheid.
Het belangrijkste is dat jij straks helemaal tevreden bent over jouw boek en de lezer ook!