Asa Gray (1810-1888)
search
  • Asa Gray (1810-1888)

Asa Gray (1810-1888)

€ 12,95
Inclusief BTW Geleverd binnen 2-4 werkdagen
Asa Gray (1810-1888) / Anderson Hunter Dupree*
Nederlandse bewerking Guust de Vries


Een fascinerende mix van persoonlijke geschiedenis, wetenschapsgeschiedenis en nationale geschiedenis – dat is deze biografie van de 19e-eeuwse Amerikaanse plantkundige Asa Gray. Als theïstisch evolutionist duikt zijn naam in Nederland nu en dan op in discussies over schepping en evolutie, reden voor een nadere kennismaking. Gray groeide op in een presbyteriaans milieu en werd in zijn geloof bevestigd gedurende de periode dat hij was opgenomen in het gezin van zijn vriend en leermeest...
Aantal

 

Veilig betalen via Mollie

Asa Gray (1810-1888) / Anderson Hunter Dupree*
Nederlandse bewerking Guust de Vries


Een fascinerende mix van persoonlijke geschiedenis, wetenschapsgeschiedenis en nationale geschiedenis – dat is deze biografie van de 19e-eeuwse Amerikaanse plantkundige Asa Gray. Als theïstisch evolutionist duikt zijn naam in Nederland nu en dan op in discussies over schepping en evolutie, reden voor een nadere kennismaking. Gray groeide op in een presbyteriaans milieu en werd in zijn geloof bevestigd gedurende de periode dat hij was opgenomen in het gezin van zijn vriend en leermeester John Torrey. Als hoogleraar aan Harvard groeide hij, opgeleid als medicus, uit tot één van de grootste botanici van zijn tijd. Decennialang gaf hij leiding aan de botanische exploratie van de groeiende Unie.

Belangwekkend is Gray’s positiebepaling ten opzichte van Darwins Origin of Species dat in 1859 verscheen. Zijn plantengeografische waarnemingen sluiten goed aan bij de afstammingshypothese; hij kan zich dan ook in grote lijnen vinden in Darwins biologische concept. Maar in tegenstelling tot Darwin houdt hij vast aan een doelgericht ontwerp in de natuur. Zodoende moet hij zich verweren tegen zowel starre orthodoxie als atheïstisch materialisme.

Voor liefhebbers van de geschiedenis van de bestudering van de wilde flora is dit boek een aanrader. Maar voor wie zich op de hoogte wil stellen van de ideologische controverses tussen natuurwetenschappers in het Amerika van de woelige 19e eeuw is het een must. Recente discussies over goddelijk ontwerp in de natuur zijn alleen goed te begrijpen tegen de achtergrond van de wereldwijde confrontatie tussen voor- en tegenstanders van de evolutie-hypothese, 150 jaar geleden.

Over Anderson Hunter Dupree (1921)
Anderson Hunter Dupree is één van de pioniers op het gebied van de wetenschapsgeschiedenis in de Verenigde Staten. In WO II diende hij als luitenant bij de US Royal Navy. Na de oorlog studeerde hij aan Harvard, waar hij in 1952 promoveerde op een dissertatie getiteld Asa Gray: The Development of a Statesman of Science, 1810-1848. Hunter Dupree was hoogleraar geschiedenis aan diverse Amerikaanse universiteiten en bezette vanaf 1968 tot zijn pensioen in 1981 de George L. Littlefield-leerstoel aan de Brown University. Veel van zijn publicaties hebben betrekking op Asa Gray en zijn tijd. Hij werd onder meer onderscheiden met de Presidential Award of the New York Academy of Sciences.


2013 / 208 pagina's full colour / geillustreerd / paperback

* zolang de voorraad strekt.
Vries
Commentaar (0)
Geen klantenbeoordelingen op het moment.