Rome: van Piranesi naar nu
search
  • Rome: van Piranesi naar nu

Rome: van Piranesi naar nu

€ 19,50
Inclusief BTW Geleverd binnen 2-4 werkdagen
Leo Smink / Rome: van Piranesi naar nu
van kopergravure naar foto


Giovanni Battista Piranesi was een Italiaanse etser, geboren begin achttiende eeuw in de buurt van Venetië, die op jonge leeftijd naar Rome verhuisde en overweldigd werd door de vele - veelal tot ruïne vervallen - monumenten van de stad. Hij zag deze monumenten zoals het Forum, het Pantheon, het Colosseum en de pleinen zoals het Piazza Navona als een decor van de eeuwenlange gebeurtenissen in Rome die de loop van ook onze geschiedenis zo hebben beïnvloed. Dit besefte men al in de Renaissance. Maar vo...
Aantal

 

Veilig betalen via Mollie

Leo Smink / Rome: van Piranesi naar nu
van kopergravure naar foto


Giovanni Battista Piranesi was een Italiaanse etser, geboren begin achttiende eeuw in de buurt van Venetië, die op jonge leeftijd naar Rome verhuisde en overweldigd werd door de vele - veelal tot ruïne vervallen - monumenten van de stad. Hij zag deze monumenten zoals het Forum, het Pantheon, het Colosseum en de pleinen zoals het Piazza Navona als een decor van de eeuwenlange gebeurtenissen in Rome die de loop van ook onze geschiedenis zo hebben beïnvloed. Dit besefte men al in de Renaissance. Maar vooral in de achttiende en de negentiende eeuw ging men in Rome (en andere archeologische sites als Pompeï en Herculaneum) daadwerkelijk naar de oude monumenten graven. Piranesi was zich zeer bewust van deze groeiende belangsteling. Hij heeft deze monumenten of de ruïnes van oude bouwwerken dan ook in kopergravures vastgelegd. Deze etsen werden in zijn tijd - midden achttiende eeuw - zo populair dat er een echte handel ontstond. Op het hoogtepunt van zijn carrière had hij zijn eigen drukkerij en verkocht hij afdrukken van zijn etsen, als ware het ansichtkaarten, aan vooral Engelsen die Rome bezochten in het kader van een zogenaamde Grand Tour.

Aan de hand van een afbeelding van de ets van Piranesi, een foto vanuit hetzelfde standpunt en een beschrijving van het monument is de verandering van Rome te zien van de achttiende eeuw naar nu. Tevens wordt in het boek drie aantrekkelijke wandelingen beschreven waarbij men langs alle in het boek voorkomende gebouwen, pleinen en andere monumenten komt.

2011 / 9789085709282 / Paperback met foto's in kleur/ 64 pagina's
Leo Smink
Commentaar (0)
Geen klantenbeoordelingen op het moment.