Dromen van Amerika, kroniek van een Fries
search
  • Dromen van Amerika, kroniek van een Fries

Dromen van Amerika, kroniek van een Fries

€ 19,95
Inclusief BTW Geleverd binnen 4-6 werkdagen
Anne Bouwman / Dromen van Amerika, kroniek van een Fries ***

In zijn autobiografie ”De as van mijn moeder” zegt de Ierse schrijver Frank Mc Court met enige ironie: ”Aan een gelukkige jeugd valt geen eer te behalen”. De harde meedogenloze Friese jeugd van Sjirk in de eerste helft van de 20e eeuw doet aan deze uitspraak denken. Het is waar. Een gelukkige, harmonieuze en geborgen jeugd zou niet het kleurrijke panorama hebben opgeleverd van zijn bizarre levensloop die een aanvang neemt in 1912. Via een wonderlijke opéénvolging van zeer uiteenlopende werkzaamheden, trok Sjirk spore...
Aantal
Dit boek wordt op bestelling gemaakt

 

Veilig betalen via Mollie

Anne Bouwman / Dromen van Amerika, kroniek van een Fries ***

In zijn autobiografie ”De as van mijn moeder” zegt de Ierse schrijver Frank Mc Court met enige ironie: ”Aan een gelukkige jeugd valt geen eer te behalen”. De harde meedogenloze Friese jeugd van Sjirk in de eerste helft van de 20e eeuw doet aan deze uitspraak denken. Het is waar. Een gelukkige, harmonieuze en geborgen jeugd zou niet het kleurrijke panorama hebben opgeleverd van zijn bizarre levensloop die een aanvang neemt in 1912. Via een wonderlijke opéénvolging van zeer uiteenlopende werkzaamheden, trok Sjirk sporen door Nederland. Was het niet te land , dan wel te water als koksmaatje op de veerboot Stavoren-Enkhuizen, schippersknecht of zelfstandig parlevinker. Het was ook de tijd waarin het vliegtuig ”De Uiver” in oktober 1934 de Nederlandse harten sneller deed kloppen door het winnen van de ”Londen-Melbourne-race”.
Het inspireerde de lokale fanfare in Heeg tot de créatie van een toneelstuk over deze heldentocht, hetgeen een zodanig verpletterende indruk op de toehoorders maakte, dat de muziekuitvoering hier volkomen bij verbleekte. Een gelukkige herinnering is zijn tijd als verpleger op de Psychiatrische inrichting Vogelenzang van 1935 tot 1940. Het loon was daar beroerd maar het leven kleurrijk en de kameraadschap intens.
De inktzwarte periode daarna bij de Marthastichting in Alphen aan de Rijn als groepsleider van moeilijk opvoedbare jongens, vermengde zich met de Duitse bezetting maar ook met romantiek. Het stelde zijn dromen zwaar op de proef.

2007 / ISBN: 978-90-8570-229-0 / paperback / 490 pagina`s / Illustraties in zwart-wit
Bouwman
Commentaar (0)
Geen klantenbeoordelingen op het moment.